’Heksejagt’ på Køge Museum – Gratis forestilling | Køge Museum
Historieoplevelser for hele familien

’Heksejagt’ på Køge Museum – Gratis forestilling

Sted: 
Køge Museum
Dato: 
Tirsdag, 15 oktober, 2019 - 19:00 til 20:30

Tidspunkt: 15.10.2019, kl. 19.30 - 20.30
Sted: Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge
Pris: Gratis - begrænset antal pladser
Aldersgrænse: 13+ (vi tager aldersgrænsen seriøst)

Dørene åbner kl. 19.00 efter først-til-mølle-princippet. Det er ikke muligt at spærre pladser til personer, der ikke er ankommet / kommer senere.

Sladder får kvinder brændt på bålet, men da Heksejægeren anklager Blommen, holder hendes fantasifulde fortællinger hende i live og sætter en stopper for heksebrændingerne i Danmark. En sand historie.

Tirsdag aften i efterårsferien kan du opleve teaterforestillingen ’Heksejagt’ helt gratis på Køge Museum. Alt du skal gøre er at møde op i døren, finde en plads og lade dig tryllebinde i museets historiske rammer, der ikke spiller en helt irrelevant rolle for hekseprocesserne i Køge.

Forestillingen er inspireret af sande begivenheder fra en tid, hvor alt blev forklaret med magi og troen på guds vilje og djævelens fristelser. Det var en tid, hvor kloge kvinder og fattige tiggere bliver jagtet som troldfolk, og hvor den gode mands syndige drømme om hunkønnet kun kunne forklares med hekseri. 

Til forestillingen bliver du på en underholdende, dramatisk og til tider væmmelig måde ført tilbage til en svunden tid, hvor sladder fik over 1.000 kvinder brændt på bålet. Til dengang hvor fattige tiggerkoner blev beskyldt for hekseri, hvis en bondemands hestevognshjul faldt af, mens han kørte forbi hende, eller hvor kvinder blev beskyldt for at dræbe gårdens køer, hvis hun syv år forinden var blevet opdaget i at pisse i gårdporten. Og til en tid, hvor man var selv var medskyldig, hvis ikke man hjalp med at fange troldkvinderne:

”En troldkvinde skal du ikke lade leve! Den der tier om nogen troldkvinde og ikke hjælper med at få kørt et læs brænde sammen til hendes røv, er ikke bedre selv og vil blive straffet!”
 

Hekserier på Køge Museum

At forestillingen foregår på Køge Museum er heller ikke helt tilfældigt. Faktisk har den 400 år gamle bygning på Nørregade 4, som museet i dag har til huse i med stor sandsynlighed været vidne til flere hekseafbrændinger gennem tiden. Også inde på museet er der synlige tegn på hekseprocesserne i Køge i form af en døbefond.

”Døbefonden er en af de få tilbageværende- og vigtigste genstande fra hekseafbrændingerne i Køge”, fortæller Event Manager, Kristoffer Jensen, der samtidig fortæller, at man kan få hele historien omkring døbefonden og dennes rolle i forhold til hekserier på Køge Museum alle dage fra 10.00 - 17.00.

En forestilling for teenagere og voksne

’Heksejagt’ er skrevet og fremført af scenekunstner André Andersen i samarbejde med scenograf, Nikolaj H. Trap, og konsulent, Vigga Bro, og er en forestilling for teenagere og voksne. Det er således ikke den vante hyggelige, sjove heks, der optræder med tryl og gak for børn. Det er en sand fortælling om en grusom tid, hvor kloge kvinder og fattige tiggere blev brændt på bålet.

”Målet for Køge Museums engagement i forestillingen er at gøre historien nærværende og vedkommende på en ny måde for en målgruppe, der ikke er fast gænger på museet – uden at gå på kompromis med historiske kilder og fakta”, forklarer Event Manager, Kristoffer Jensen.

Drikkevarer og mad må ikke medbringes. Kolde og varme drikke kan købes i museumsbutikken.

BEMÆRK: forestillingen foregår på 2. sal - der er ikke elevator på Køge Museum

Entré: 
Gratis