Hedebodragter - historie og håndværk | Køge Museum
Historieoplevelser for hele familien

Hedebodragter - historie og håndværk

Sted: 
Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge
Dato: 
Torsdag, 14 september, 2017 - 17:30 til 21:30

Hedebodragter – historie og håndværk

Torsdag den 14. september kl. 17.30-21.30 kan man på Køge Museum høre fortælling om hedebodragtens historie, se gamle tekstiler med hedebobroderi og derefter selv prøve kræfter med tællesyning, som er den ældste form for hedebobroderi.

I tv-serien på DR 1 ”Historien om Danmark”, med Lars Mikkelsen som fortæller, nærmer vi os begyndelsen af 1800-tallet. På Køge Museum kan man opleve, hvordan gamle dragter og gammelt håndværk også kan fortælle historie om Danmark.

Bøndernes velstand steg for alvor i slutningen af 1700-tallet, og det afspejlede sig blandt andet i udviklingen af egnsdragter.

På Hedeboegnen nord for Køge var bønderne både velhavende og stolte, og valgte at vise deres overskud i dragter og broderier, som de udviklede til et meget højt niveau. Og det var der flere grunde til. Som fæstebønder havde de meget lempelige hoverivilkår i forhold til andre steder, og i løbet af 1800-tallet blev de selvejere, da de købte deres egen jord. Landbrugsjorden var meget frugtbar – den frugtbareste landsbrugsjord i Danmark lå lige nord for Køge og endelig var der gode afsætningsmuligheder for deres produkter.

Ved arrangementet ser vi på en original hedebodragt, mens der fortælles mere om baggrunden for, at kvinderne kunne have hele tre forskellige festdragter med det fineste broderi og om, hvad dragterne bestod af og hvordan de så ud.

På en del af dragten var der broderet hvid hedebosyning i forskellige teknikker alt efter tid og hvor pyntet, det skulle være. På kvindedragten sås broderiet på den hvide særk, hvis krave og ærmer var synlige, mens det i mandsdragten var skjorten, der var broderet.  Desuden var mange af boligens hvide tekstiler broderet i samme teknikker. Vi ser på nogle gamle tekstiler med hedebosyning.

Derefter prøver deltagerne selv at sy tællesyning. Her syr man de gamle geometriske mønstre som stjerner, ruder og siksak borter. Navnet tællesyning kommer af, at man syr over talte tråde. Alle laver en lille prøve på hvidt hørlærred, som man får med hjem, og man behøver ikke at kunne brodere i forvejen for at være med.

Arrangementet afholdes på Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge og undervejs vil der være en pause med kaffe og kage.

Ved museumsinspektør Inge Christiansen og publikums- og arrangementsansvarlig ved Køge Museum Lone Nielsen.

Pris 75 kr. Pris inklusiv kaffe, brød og materialer. Tilmelding er nødvendig i forvejen. Der er begrænsede pladser efter først-til-mølle princippet.

Tilmelding til ln@museerne.dk

Du har først en plads på holdet, når du har modtaget en bekræftelse på din tilmelding.

Yderligere oplysninger hos Lone Nielsen, Køge Museum, tlf. 24670476 eller ln@museerne.dk

Entré: 
75 kr.