Et levn fra den kolde krig | Køge Museum

Et levn fra den kolde krig

Tirsdag, 12 september, 2017 - 11:00 til Tirsdag, 31 oktober, 2017 - 16:00

Køge Museum har modtaget en stor pakke med beredskabsrationeringskort. Nogle af mærkerne er nu udstillet i museets hotspotmontre.

Når der nævnes rationeringsmærker, tænker der fleste på 2. Verdenskrig. Men i 1957-1958 blev der fremstillet et lager af rationeringskort af Handelsministeriet, som skulle bruges i tilfælde af at en 3. Verdenskrig skulle bryde ud. Man regnede med, at der i tilfælde af en krig, kunne blive mangel på dagligvarer som fx brød, smør, sukker, gær og sæbe. Rationeringsmærkerne skulle sikre at alle fik adgang til fornødenhederne.

Det var erfaringerne fra 2. Verdenskrig og den kolde krigs spændinger, der gjorde, at kortene blev fremstillet. I mange år lå kortene i sikrede centrale lagre i fx pengeinstitutters bankbokse og offentlige kontorer, hvorfra de skulle distibueres ud i landet i tilfælde af en krisesituation . I 1982 blev kortene flyttet ud i landets kommuner under stor sikkerhed og i hemmelighed, som en konsekvens af en ny trusselsvurdering i NATO’s Civil Defence Board. Køge Kommune modtog 41.500 rationeringskort pakket i pakker med laksegl, som blev forsvarligt låst inde i en sikret boks. Her lå de indtil 2004, hvor de blev skrevet ud af beredskabsplanerne. Siden har kortene ligget på hylder indtil de for nylig blev overdraget til Køge Museum. I dag indgår en plomberet pakke i Museum Sydøstdanmarks samling. Heldigvis har rådhusets personale ikke nænnet at makulere kortene, som i dag kun har en historisk værdi.

alm. entrepris